Project Sichem: de eerste maand!

Hoe gaat het met Daan en Kaz in Togo? Lees hieronder hun eerste verslag!

Sichem is een dorpje dat gelegen is in zuid Togo, net boven de hoofdstad Lomé. Het is een gemeenschap die omliggende dorpjes ondersteunt op educatief en professioneel vlak. Er is een bibliotheek te vinden, een lagere school, een hogeschool voor landbouwkunde, een naaiatelier, enkele hectaren grond voor landbouw en veeteelt, een polyvallente zaal, een bar, en verschillende huisjes voor de plaatselijke bevolking, alsook logement voor vrijwilligers en bezoekers. De chef van het dorp is DZAMAH Kodzo Antoine.

Het plattelandscentrum Sichem wordt ondersteund door de vzw Togo Debout. Deze vzw kwam een tijdje terug met de vraag of het mogelijk was om tijdens stroomonderbrekingen de stroomvoorziening te behouden. Omdat naast de technische vraag, ook de socio-economische vraag – Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het systeem dat we technische gaan installeren daadwerkelijk zal gebruikt worden? – werd een team samengesteld van één masterstudent Handelsingenieur (Lore Van Welde) en twee masterstudenten Industrieel Ingenieur (Daan Droogmans en Kaz Puttenaers). Na voorbereidend overleg tussen het studententeam, de begeleiders van de UHasselt en de vzw’s Togo Debout en Students for Energy in Africa, werd beslist om niet enkel een systeem te ontwikkelen dat stroomstoringen in Sichem kon opvangen maar ook om een batterijensysteem te ontwikkelen dat in de naburige dorpen kan worden geplaatst. Op die manier kunnen de inwoners van de 15 omliggende dorpen hun GSM, licht … opladen.

Lore trok in de zomer van 2017 naar Sichem om daar een socio-economische studie op te zetten en werkt momenteel aan de uitwerking ervan. De resultaten van haar studie moeten een economisch model opleveren die een op te starten bedrijfje in Togo in staat stelt die batterijen te gaan plaatsen in de omliggende dorpen en daarmee geld te verdienen zodat het opgebouwde systeem (de batterij) en het systeem voor de stroomonderbrekingen in Sichem kan onderhouden worden. Dit zou de duurzaamheid van het project ten goede moeten komen.

Voor het opvangen van de stroompannes in Sichem zijn Daan en Kaz sinds begin februari in Togo. In de eerste semester (september-december) hebben ze een systeem uitgedokterd dat deze stroomstoringen moet ondervangen. Ze zullen een installatie plaatsen die gebruik maakt van zowel batterijen voor energieopslag alsook zonnepanelen voor het duurzaam opwekken van extra energie. De bedoeling is om zoveel mogelijk gebouwen te kunnen voorzien van stroom, waardoor het noodzakelijk is de installatie zo ver mogelijk vooraan in het dorp te zetten. Hierdoor kunnen alle gebouwen die op eenzelfde elektriciteitslijn aangesloten zijn, voorzien worden van stroom tijdens een stroompanne. Er werd gekozen om de installatie in het bureau te plaatsen en de zonnepanelen op het dak van de bibliotheek, zoals te zien is in de figuur hieronder.

Plan

Op dit moment worden alle materialen nodig voor het opbouwen van het systeem gezocht bij plaatselijke handelaars, worden de laatste veranderingen en berekeningen gemaakt voor het uiteindelijke systeem en kan normaal vanaf volgende week de plaatsing gebeuren.

Hieronder kunnen jullie enkele foto’s terugvinden van het plattelandscentrum in Sichem. Tijdens een volgende update zullen we zeker foto’s van de installatie kunnen tonen!

This slideshow requires JavaScript.