Biogas Warang, Senegal

Situering

De basisschool ‘Les Cajoutiers’ in Warang Senegal was op zoek naar een duurzame energiebron om dagelijks warme maaltijden te bereiden voor ongeveer 500 leerlingen. Na een uitgebreid onderzoek en in samenwerking met de school, werd besloten dat de productie van biogas de beste oplossing bood. Inge Verboven, toen masterstudent ingenieur elektromechanica, ontwierp een biogasinstallatie die tot 25 % van de energiebehoefte kan produceren. In januari 2013 vertrok Inge naar Senegal op de installatie op te bouwen.

Wat is biogas

Biogas is een gas met methaan (CH4) en koolstof dioxide (CO2) als hoofdcomponenten. Het wordt gevormd door de anaerobe vergisting van biomassa. Dit is een biologisch-chemisch proces waarbij bacteriën organisch materiaal afbreken tot biogas. Biomassa is een verzameling van biologisch materiaal zoals gras, tuinafval en mest. Naast biogas wordt er ook een reststroom, het digestaat, gevormd. Dit is een zeer vruchtbare stroom die gebruikt kan worden voor het bemesten van een tuin.

Hoe werkt de biogasinstallatie bij ‘Les Cajoutiers’?

Biomassa wordt toegevoegd aan de zuurstofvrije vergister. De anaerobe vergisting neemt plaats in de vergister en biogas wordt gevormd. Het gevormde biogas passeert door de gasleidingen naar de gasopslag. De gasopslag wordt opgevuld met biogas en duwt de metalen cilinder hiervan omhoog. Het gewicht van deze cilinder zorgt ervoor de het gas naar de keuken wordt gestuwd en dat de benodigde gasdruk om te koken bereikt wordt. Het digestaat verlaat de vergister en komt terecht in het digestaat reservoir en kan vervolgens gebruikt worden om de tuin te bemesten.

Als je meer wil weten over dit project, neem dan een kijkje op Inge’s blog.

%d bloggers like this: