Project Sichem: de eerste maand!

Hoe gaat het met Daan en Kaz in Togo? Lees hieronder hun eerste verslag!

Sichem is een dorpje dat gelegen is in zuid Togo, net boven de hoofdstad Lomé. Het is een gemeenschap die omliggende dorpjes ondersteunt op educatief en professioneel vlak. Er is een bibliotheek te vinden, een lagere school, een hogeschool voor landbouwkunde, een naaiatelier, enkele hectaren grond voor landbouw en veeteelt, een polyvallente zaal, een bar, en verschillende huisjes voor de plaatselijke bevolking, alsook logement voor vrijwilligers en bezoekers. De chef van het dorp is DZAMAH Kodzo Antoine.

Het plattelandscentrum Sichem wordt ondersteund door de vzw Togo Debout. Deze vzw kwam een tijdje terug met de vraag of het mogelijk was om tijdens stroomonderbrekingen de stroomvoorziening te behouden. Omdat naast de technische vraag, ook de socio-economische vraag – Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het systeem dat we technische gaan installeren daadwerkelijk zal gebruikt worden? – werd een team samengesteld van één masterstudent Handelsingenieur (Lore Van Welde) en twee masterstudenten Industrieel Ingenieur (Daan Droogmans en Kaz Puttenaers). Na voorbereidend overleg tussen het studententeam, de begeleiders van de UHasselt en de vzw’s Togo Debout en Students for Energy in Africa, werd beslist om niet enkel een systeem te ontwikkelen dat stroomstoringen in Sichem kon opvangen maar ook om een batterijensysteem te ontwikkelen dat in de naburige dorpen kan worden geplaatst. Op die manier kunnen de inwoners van de 15 omliggende dorpen hun GSM, licht … opladen.

Lore trok in de zomer van 2017 naar Sichem om daar een socio-economische studie op te zetten en werkt momenteel aan de uitwerking ervan. De resultaten van haar studie moeten een economisch model opleveren die een op te starten bedrijfje in Togo in staat stelt die batterijen te gaan plaatsen in de omliggende dorpen en daarmee geld te verdienen zodat het opgebouwde systeem (de batterij) en het systeem voor de stroomonderbrekingen in Sichem kan onderhouden worden. Dit zou de duurzaamheid van het project ten goede moeten komen.

Voor het opvangen van de stroompannes in Sichem zijn Daan en Kaz sinds begin februari in Togo. In de eerste semester (september-december) hebben ze een systeem uitgedokterd dat deze stroomstoringen moet ondervangen. Ze zullen een installatie plaatsen die gebruik maakt van zowel batterijen voor energieopslag alsook zonnepanelen voor het duurzaam opwekken van extra energie. De bedoeling is om zoveel mogelijk gebouwen te kunnen voorzien van stroom, waardoor het noodzakelijk is de installatie zo ver mogelijk vooraan in het dorp te zetten. Hierdoor kunnen alle gebouwen die op eenzelfde elektriciteitslijn aangesloten zijn, voorzien worden van stroom tijdens een stroompanne. Er werd gekozen om de installatie in het bureau te plaatsen en de zonnepanelen op het dak van de bibliotheek, zoals te zien is in de figuur hieronder.

Plan

Op dit moment worden alle materialen nodig voor het opbouwen van het systeem gezocht bij plaatselijke handelaars, worden de laatste veranderingen en berekeningen gemaakt voor het uiteindelijke systeem en kan normaal vanaf volgende week de plaatsing gebeuren.

Hieronder kunnen jullie enkele foto’s terugvinden van het plattelandscentrum in Sichem. Tijdens een volgende update zullen we zeker foto’s van de installatie kunnen tonen!

This slideshow requires JavaScript.

Lekkere verse wafels voor Afrika!

Als warme actie in het kader van Music for life bakt de vrouw van onze voorzitter oneindig veel lekkere verse wafels! Daarom ook een warme oproep aan iedereen om deze allemaal op te eten! Voor één pakketje van 6 wafels vragen we 5 euro. En of ze lekker zijn! Vraag dat maar aan de meisjes die dit leuke filmpje maakten! Bedankt aan alle helpers groot en klein! Lekkere wafels bestellen kan nog tot 23 december. Dus… zeker niet aarzelen en bestellen, bestellen, bestellen! Dat kan via facebook, e-mail (inge.verboven@uhasselt.be of wim.deferme@uhasselt.be), …
Alvast heel hard bedankt!!!

New project! Energy for Sichem, Togo

Ow yes! We are very proud to present our fourth project…drum roll… Energy for Sichem, Togo!

Master students industrial engineering Daan Droogmans and Kaz Puttenaars are currently researching the most suitable sustainable systeem to provide the village Sichem in Togo with durable energy. This project is in cooperation with the organisation Togo Debout. More information on this project will follow soon, stay tuned!

Ow ja! Wij zijn heel fier om ons vierde project aan te kondigen… tromgeroffel… Energie voor Sichem, Togo!

Master studenten industrieel ingenieur Daan Droogmans en Kaz Puttenaars zijn volop bezig met het onderzoeken van het meest geschikte en duurzame energiesysteem om het dorpje Sichem in Togo van duurzame energie te voorzien. Dit project is in samenwerking met de organisatie Togo Debout. Binnenkort volgt meer informatie over dit project, stay tuned!

Optimization kitchen in Kenya: check!

Time is moving fast! 3 months have already passed since our students Simon and Pieterjan left Belgium to improve the kitchen at the school Rainbow4Kids in Kenya. The stove has recently been finished and has already been tested. The hoist system to lift heavy pots does also function optimal. During the last weeks of their stay, Simon and Pieterjan will train the cooks to correctly use the systems. You can see their accomplishments on the pictures below. Follow their last weeks on their blog!

Het gaat razendsnel! Onze studenten Simon en Pieterjan verblijven al 3 maanden in Kenia om de keuken van het schooltje Rainbow4Kids te optimaliseren. Het fornuis is net afgewerkt en werd reeds getest! Ook het takelsysteem om zware potten te liften werkt optimaal! Nu rest Simon en Pieterjan nog het begeleiden van de koks om de systemen juist te gebruiken. Op de foto’s hieronder kan je alvast hun verwezenlijkingen zien. Volg hun laatste weken op hun blog!

Movie night for Kenya!

While our students Jason and Sven are making every effort to build a solar installation at the primary school Rainbow4Kids in Kenya, their successors are ready to pick up the torch. During the second semester Simon Wauters and Pieterjan Oudebrouckx will travel to Kenya to improve the kitchen en make it more ergonomic. Not only will that reduce the costs of the wood consumption, but it will also improve the well-being of the kitchen staff. To achieve these wonderful goals they’re organising a movie night on the 15th of December at Hasselt University. So don’t hesitate and reserve your spot!

Solar system Ukunda!

Another year has pasted and it’s time to launch our new project: Solar system Ukunda! Industrial engineering students Sven and Jason will be heading south in October to build up a solar dish system at a primary school of the organisation ‘Rainbow 4 Kids’ in Ukunda, Kenya. This system will help them to prepare food and lower the costs. Jason and Sven are organising a brunch in favour of the project on the 18th of September.

Ondertussen is er weer een jaartje gepasseerd en dringend tijd om ons nieuwe project voor te stellen: Solar system Ukunda! Jason en Sven, twee studenten industrieel ingenieur trekken in oktober naar het zuiden om een zonnetrog installatie op te bouwen bij een basisschool van de organisatie ‘Rainbow 4 Kids’ in Ukunda, Kenia. Deze installatie zal niet alleen als hulp dienen bij het bereiden van voedsel, maar ook heel wat kosten uitsparen. Ten voordele hiervan organiseren Jason en Sven een brunch op 18 september. 

HAPPY NEW YEAR!!!

Yesterday is history,
tomorrow a mystery,
but today is a gift.
Learn from yesterday,
dream of tomorrow,
but live today… a fantastic 2016 everybody!

Gisteren is geschiedenis,
morgen is een mysterie,
maar vandaag is een geschenk.
Leer van gisteren,
droom van morgen,
maar leef vandaag… een fantastisch 2016 gewenst!