Project Sichem: de eerste maand!

Hoe gaat het met Daan en Kaz in Togo? Lees hieronder hun eerste verslag!

Sichem is een dorpje dat gelegen is in zuid Togo, net boven de hoofdstad Lomé. Het is een gemeenschap die omliggende dorpjes ondersteunt op educatief en professioneel vlak. Er is een bibliotheek te vinden, een lagere school, een hogeschool voor landbouwkunde, een naaiatelier, enkele hectaren grond voor landbouw en veeteelt, een polyvallente zaal, een bar, en verschillende huisjes voor de plaatselijke bevolking, alsook logement voor vrijwilligers en bezoekers. De chef van het dorp is DZAMAH Kodzo Antoine.

Het plattelandscentrum Sichem wordt ondersteund door de vzw Togo Debout. Deze vzw kwam een tijdje terug met de vraag of het mogelijk was om tijdens stroomonderbrekingen de stroomvoorziening te behouden. Omdat naast de technische vraag, ook de socio-economische vraag – Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het systeem dat we technische gaan installeren daadwerkelijk zal gebruikt worden? – werd een team samengesteld van één masterstudent Handelsingenieur (Lore Van Welde) en twee masterstudenten Industrieel Ingenieur (Daan Droogmans en Kaz Puttenaers). Na voorbereidend overleg tussen het studententeam, de begeleiders van de UHasselt en de vzw’s Togo Debout en Students for Energy in Africa, werd beslist om niet enkel een systeem te ontwikkelen dat stroomstoringen in Sichem kon opvangen maar ook om een batterijensysteem te ontwikkelen dat in de naburige dorpen kan worden geplaatst. Op die manier kunnen de inwoners van de 15 omliggende dorpen hun GSM, licht … opladen.

Lore trok in de zomer van 2017 naar Sichem om daar een socio-economische studie op te zetten en werkt momenteel aan de uitwerking ervan. De resultaten van haar studie moeten een economisch model opleveren die een op te starten bedrijfje in Togo in staat stelt die batterijen te gaan plaatsen in de omliggende dorpen en daarmee geld te verdienen zodat het opgebouwde systeem (de batterij) en het systeem voor de stroomonderbrekingen in Sichem kan onderhouden worden. Dit zou de duurzaamheid van het project ten goede moeten komen.

Voor het opvangen van de stroompannes in Sichem zijn Daan en Kaz sinds begin februari in Togo. In de eerste semester (september-december) hebben ze een systeem uitgedokterd dat deze stroomstoringen moet ondervangen. Ze zullen een installatie plaatsen die gebruik maakt van zowel batterijen voor energieopslag alsook zonnepanelen voor het duurzaam opwekken van extra energie. De bedoeling is om zoveel mogelijk gebouwen te kunnen voorzien van stroom, waardoor het noodzakelijk is de installatie zo ver mogelijk vooraan in het dorp te zetten. Hierdoor kunnen alle gebouwen die op eenzelfde elektriciteitslijn aangesloten zijn, voorzien worden van stroom tijdens een stroompanne. Er werd gekozen om de installatie in het bureau te plaatsen en de zonnepanelen op het dak van de bibliotheek, zoals te zien is in de figuur hieronder.

Plan

Op dit moment worden alle materialen nodig voor het opbouwen van het systeem gezocht bij plaatselijke handelaars, worden de laatste veranderingen en berekeningen gemaakt voor het uiteindelijke systeem en kan normaal vanaf volgende week de plaatsing gebeuren.

Hieronder kunnen jullie enkele foto’s terugvinden van het plattelandscentrum in Sichem. Tijdens een volgende update zullen we zeker foto’s van de installatie kunnen tonen!

This slideshow requires JavaScript.

Lekkere verse wafels voor Afrika!

Als warme actie in het kader van Music for life bakt de vrouw van onze voorzitter oneindig veel lekkere verse wafels! Daarom ook een warme oproep aan iedereen om deze allemaal op te eten! Voor één pakketje van 6 wafels vragen we 5 euro. En of ze lekker zijn! Vraag dat maar aan de meisjes die dit leuke filmpje maakten! Bedankt aan alle helpers groot en klein! Lekkere wafels bestellen kan nog tot 23 december. Dus… zeker niet aarzelen en bestellen, bestellen, bestellen! Dat kan via facebook, e-mail (inge.verboven@uhasselt.be of wim.deferme@uhasselt.be), …
Alvast heel hard bedankt!!!

Nieuw project! Energie voor Sichem, Togo

Ow ja! Wij zijn heel fier om ons vierde project aan te kondigen… tromgeroffel… Energie voor Sichem, Togo!

Master studenten industrieel ingenieur Daan Droogmans en Kaz Puttenaars zijn volop bezig met het onderzoeken van het meest geschikte en duurzame energiesysteem om het dorpje Sichem in Togo van duurzame energie te voorzien. Dit project is in samenwerking met de organisatie Togo Debout. Binnenkort volgt meer informatie over dit project, stay tuned!

Optimalisatie keuken in Kenia: check!

Het gaat razendsnel! Onze studenten Simon en Pieterjan verblijven al 3 maanden in Kenia om de keuken van het schooltje Rainbow4Kids te optimaliseren. Het fornuis is net afgewerkt en werd reeds getest! Ook het takelsysteem om zware potten te liften werkt optimaal! Nu rest Simon en Pieterjan nog het begeleiden van de koks om de systemen juist te gebruiken. Op de foto’s hieronder kan je alvast hun verwezenlijkingen zien. Volg hun laatste weken op hun blog!

Filmavond voor Kenia!

Terwijl Jason en Sven druk bezig zijn met het opbouwen van hun zonnecollector bij het basisschooltje Rainbow4Kids in Kenia, staan hun opvolgers al te trappelen om de fakkel over te nemen. Tijdens het tweede semester zullen Simon Wauters en Pieterjan Oudebrouckx naar Kenia reizen om er de keuken te optimaliseren en deze meer ergonomisch te maken. Dit zal niet alleen de kost van houtconsumptie reduceren, maar zal ook het algemene welzijn van het keuken personeel aanzienlijk verbeteren. Om deze mooie doelstellingen te bereiken organiseren ze alvast een filmavond op 15 december op de universiteit van Hasselt. Dus aarzel niet en reserveer alvast je plaats!

Zonnecollector Ukunda!

Ondertussen is er weer een jaartje gepasseerd en dringend tijd om ons nieuwe project voor te stellen: Zonnecollector Ukunda! Jason en Sven, twee studenten industrieel ingenieur trekken in oktober naar het zuiden om een zonnetrog installatie op te bouwen bij een basisschool van de organisatie ‘Rainbow 4 Kids’ in Ukunda, Kenia. Deze installatie zal niet alleen als hulp dienen bij het bereiden van voedsel, maar ook heel wat kosten uitsparen. Ten voordele hiervan organiseren Jason en Sven een brunch op 18 september.