Ondertussen in Togo…

Studenten ingenieur Kristof Jorissen en Jeroen Hermans reisden op 11 februari naar het dorpje Sichem in Togo waar Kaz en Daan eerder al een zonnesysteem installeerden en mobiele batterijen in elkaar staken. Kristof en Jeroen zouden er een hakselaar installeren om de plant Artemisia te versnijden. Deze plant wordt door de lokale bevolking gebruikt als bescherming tegen Malaria.

Ondertussen moest Jeroen helaas zijn reis vroegtijdig afbreken, maar hij ging in België aan de slag en maakte alle nodige 2D en 3D tekeningen die Kristof op zijn beurt gebruikt om het systeem op te bouwen in Sichem in samenwerking met zijn ‘lokale handlangers’. Hiertoe worden enkel plaatselijk te verkrijgen materialen gebruikt. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het systeem dat daarna volop getest kan worden.

Onze voorzitter Wim Deferme reisde twee weken geleden de studenten achterna om Kristof bij te staan bij de opbouw van de hakselaar en om een smartbox te installeren op de noodinstallatie die vorig jaar geplaatst werd. Deze smartbox maakt het mogelijk om vanuit België te monitoren hoeveel energie er wordt opgewerkt door de installatie, welk percentage daarvan wordt gebruikt tijdens een stroomuitval en hoeveel er nog over is om de verplaatsbare batterijen op te laden. Als het kostwinningsmodel, dat vorig jaar werd opgesteld door studente Lore van Welde, door de Togolezen wordt overgenomen, zouden er namelijk op termijn nog een heel aantal oplaadbare en mobiele batterijen worden toegevoegd om zo andere afgelegen dorpen ook van stroom te voorzien!

Wordt zeker en vast vervolgd!